tisdag 1 januari 2013

Årskrönika 2012

1 Januari 2013 är här, lyckades överleva ännu en nykter nyårsafton. Förra året hade jag ju ett nyktert år som resultat av ett mindre genomtänkt nyårslöfte. I år har jag mina andra anledningar.

Det var mycket som hände under 2012 i mitt liv och jag tänkte skriva en liten årskrönika eller kanske snarare sammanfattning om året som gått.

Januari 2012: Jag tar den sista hormontabletten, efter 4 år med hormonbehandlingar så är jag trött på besvikelsen med ett minus på graviditetstesten varje månad. Vi bestämmer oss för att ta året till att gå ner i vikt så vi till nästa vår kan göra den planerade provrörsbefruktningen.Vi hoppas på att min kropp fortsätter fungera men mensen försvinner redan första månaden utan hormonbehandlingen.
Har gått upp i vikt och behöver gå ner 30 kg innan vi får göra provrörsbefruktning. Känns tungt att jag gått upp nästan allt jag gått ner.
Börjar med pulverdiet inför min Gall-operation i Februari.

Februari 2012: Gallstensoperationen i mitten av månaden, jag har hunnit gå ner hela 14 kg och känner mig väldigt stolt över mig själv. Redan halvvägs till årets mål!
Mår dåligt efter operationen, blir sjukskriven i 2 veckor. Min pappa bor hos oss och tar hand om mig när Daniel jobbar/pluggar.
Efter 2 veckor mår jag mycket bättre, kan äta normalt igen utan oron för smärtan!

Mars 2012:  Tillbaka till jobbet där det råder total kaos. Inte p.g.a av min frånvaro dock utan p.g.a av massa annat skit som ledningen har fått för sig. Folk blir sparkade åt höger och vänster men vi på kontoret blir lovade att våra tjänster inte är hotade. Lönen kommer inte denna månaden.

April 2012: Företaget går i konkurs. Jag blir arbetslös för första gången i hela mitt liv.
Deppar inte utan tar och startar "Sött, Nött och Lagat". Planerar, skriver affärsplan, gör budgetar, kollar på lokaler. Allt flyter på!

Maj 2012: Får nej från banken, planerar att starta en webshop i stället, är målinriktad och pysslar massor! Går på loppisar, umgås med mina vänner och drömmer om framtiden. Ser ljust på företaget och får mycket hjälp och idéer av mina vänner.
Får i gång bloggen ordentligt med webbshoppen går lite trögt.

Juni 2012:
Börjar på akassa och får reda på att man inte får ha företag vid sidan om akassa även om företaget inte drar in pengar. Blir ett stort bakslag för mig och jag måste vänta med webbshoppen till en oviss framtid.
Jag får en konstig blödning runt Midsommar. Ringer min gynekolog som lugnar mig med att det kan beror på att vi slutat med hormonbehandlingen och att jag gått ner i vikt.
Vågen står på -20 kg.

Juli 2012: Bestämmer mig för att inte deppa ner mig totalt p.g.a av bakslaget utan försöker njuta av sommaren trotts att vädret inte är det bästa. Daniel jobbar mycket så jag umgås med min familj. I slutet av månaden tar Daniel semester och vi åker på en Roadtripp upp i landet med våra vänner Emilie och Johan.

     
 Augusti 2012: Vår Roadtrip fortsätter och Daniel skaffar en semestermustach.
Efter roadtrippen åker vi direkt till Norge för att spendera en vecka hos Svärmor och "svärfar". Det blir en lugn, härlig vecka men utflykter och galleribesök.
Får ännu en blödning, räknar snabbt ut att det var exakt 40 dagar sedan midsommar-blödningen. Kan det vara mens? Ringer min gynekolog som tycker att jag borde kolla om jag får ägglossning. Detta skulle underlätta för den planerade IVFen. Ska kolla denna månaden med ägglossningstester och om de ger utslag ska vi boka en tid för att kolla hur många äggblåsor jag har tills nästa månad.
I slutet av månaden har jag ännu inte haft utslag på ägglossnings-testerna förutom några dagar då de visade ganska svag stegring, enligt tillverkaren av testerna var den stegringen ingen "fullbordad" ägglossning.
"Mensen" kommer inte tillbaka på dag 40 som den borde. Så allt är normalt igen helt enkelt, enligt min gynekolog så är det inget ovanligt att få en blödning då och då efter att ha hormonbehandlat i så många år.

September 2012: Har gått ner hela 32 kg sen i februari, känner mig piggare, gladare och vackrare!
Min syster gör en före och efterbild på mig, kan inte minnas att jag varit så tjock men det är nog för att jag aldrig var det i mitt eget huvud.

Får en konstig känsla i magen. Vet att chansen för graviditet är ytterst liten men gör ett test i alla fall. Tror jag ser i syne, ett svag, svaaaaagt streck på stickan. Daniel är i skolan, jag tar en bild på testet och mailar honom. Han frågar om det kan vara något fel på testet. Kan det?

              5 september                                    6 september                                      7 september

Allt känns så overkligt, hur gick det här till?


Oktober 2012: Vi börjar vänja oss vid tanken på att jag är gravid. Vi får se en liten böna med tickande hjärta i graviditetsvecka 8. Vill berätta för alla men bestämmer oss för att vänta tills vecka 12 då missfallsrisken minskar.
Jag börjar på ukulele-kursen och clown-kursen som jag anmälde mig till i somras. Det är skönt att ha något att göra. Att vara arbetslös börjar bli tråkigt.Vi får se det lilla miraklet på ultraljud igen vecka 12. En liten bebis med huvud, kropp, armar och ben. Den sprattlar och härjar omkring i magen på mig, en underlig känsla att se det "live", jag känner inte ett dugg än.
Vi berättar för vår familj och vänner som alla blir mycket glada. Pappa trodde jag skojade, mamma och svärmor fällde en liten tår. Det är tydligen lika känslosamt att bli mormor och farmor som det är att bli mamma.

November: Känner de första rörelserna i magen. känns helt magiskt, magen börjar puta lite under kläderna men fortfarande ser det mest ut som om jag bara är tjock igen. Vi börjar att planera lite inför Knyttets nedkomst. Skaffar en ny säng så spjällsängen får plats, köper lite kläder och andra praktiskt saker. Känns skönt att slappna av lite.
Viktminskningen har avstannat helt men det gör inget. Har inte gått upp något än och är bestämd att försöka hålla min egen vikt fram till förlossningen!

December: Vi går på det efterlängtade rutin ultraljudet i vecka 20, har äntligen kommit halvvägs! Bebisen såg ut att må bra, fick se armar,, ben, ryggrad, huvud och det blinkande lilla hjärtat. Bebisen såg ut att må bra och hade svalt fostervatten. Dock tyckte sköterskan att bebisen såg lite liten ut, fick en ny tid i Januari för ett nytt ultraljud för att se så att bebisen växer ordentligt. Magen växer i alla fall och jag känner sparkar och rörelser varje dag.

Jobbar som clown på ett event. Ett jobb som vi fick tack vare Clown-kursen jag gick på tidigare i höst. Kan nu kalla mig för professionell Clown! Ett uppskattat gigg och vi blir erbjudna fler jobb i framtiden!

Vi firar en mysig jul hemma hos mina föräldrar och jag äter så mycket fett jag bara kan för bebisens skull, går inte upp ett hekto så hoppas allt går till bebisen!
Jag fyller 29 år, inser att jag kommer vara lika gammal som min mamma var när hon fick mig, som när jag själv blir mamma.
En annan sak som slår mig är att jag inte har haft ett enda migränanfall sen min gallstensoperation i Februari, jag som har lidit utav migrän sen tonåren, flera anfall i månaden. Undrar om det kan hänga ihop?

Det var lite om året som gått. Inser att 2013 kommer bli minst lika händelserikt och jag ser fram emot det väldigt mycket!

                                                            Gott nytt år!

4 kommentarer:

TezzTheMess sa...

Så himla härlig läsning, ju längre året gick desto mer positivt verkade det bli! Och grattis i efterskott på födelsedagen. =) Ser (som vanligt) fram emot att följa er under det nya året och allt spännande som kommer =) Kram

Sara Serey Larsson sa...

Ja, det var en liten trög start på året. Haha. Men det fick ett härligt avslut kan man ju säga :)

Malin sa...

Vet inte hur jag hamnade här, men genom bröllopstorget och vidare antar jag. Blev så glad av det här inlägget och blev inspirerad av dina bilder på pyssliga saker. Vill också önska dig lycka till med förlossningen och föräldraskapet.

Sara Serey Larsson sa...

Tack så mycket :)