torsdag 24 oktober 2013

Hugos fest!

Redan innan Hugo föddes började folk fråga oss om vi skulle döpa honom. För oss var svaret på den frågan mer än självklar, nej. Vi är båda själv döpta men inte medlemmar i Svenska Kyrkan, vi är inte religösa så det skulle kännas konstigt att lova bort vår son till något vi inte ens tror på.
Den dagen han är gammal nog att ta sitt eget beslut så får han gärna döpa sig.
I alla fall, vi bestämde oss för att i stället ha en slags namngivelsefest för honom i stället.
Vi bestämde ett datum och så råkade det bli så att det var just halloween-helgen. Så nu blev det Halloween-tema, jag älskar temafester!


En Hugo-fest. Det är han värd.
Självklart har jag, Daniel och Hugo matchande kläder med men jag kommer inte avslöja vad vi ska klä ut oss till innan festen. Men jag lovar att det inte är clowner i alla fall.

Har fått mycket komplimanger för den söta inbjudan jag gjort. Men jag ska dela med mig att ett av mina bästa tips -
Google - Sök på "free templates" och det temat du är ute efter.
Det finns många där ute som delar med sig av färdiga mallar man kan använda när man gör inbjudningar och annat. Jag har fixat och trixat lite i photoshop men det finns helt färdiga mallar också.

måndag 21 oktober 2013

En rolig ugglefilt!

Jaha, här sitter jag och upptäcker att mitt tidsinställda blogginlägg inte alls har lagts upp i min blogg. Har försökt fixa felet men får bara felmeddelande hela tiden så skriver om det och hoppas det fungerar denna gången!
Ni får ursäkta att bilderna inte är de bästa, jag brukar redigera bilderna innan jag lägger upp dem i bloggen men nu får jag ta bilderna direkt från min telefon eftersom jag inte är hemma på min egen dator.

Det var alltså i igår dags för pysselstafetten igen och denna gången tog jag ta fram symaskinen för att bjuda på en rolig och enkel filt med en uggla på!

Det som behövs är:
En stor bit fleece, finns billiga färdiga filtar på Ikea t.e.x men jag hade en stor bit hemma.
Olika stuvbitar
En rund, virkad duk
Lite stoppning
2 knappar
och en bit band.

Bitarna blir lite olika stora beroende på hur stor filt du använder så jag skriver inga mått utan skriver steg för steg i stället.

Först viker du filten  på mitten, vik den sen 2 eller 3 gånger igen åt andra hållet. Ta och rulla filten från den vikta sidan så den blir som en rulle som på bilden, kanten på filten ska alltså vara utåt!:

Nåla fast den virkade duken och utgå i från den när du klipper till dina andra bitar. Duken ska sitta ca 1 cm från nederkanten.  Av öronen, vingarna och fötterna klipper du dubbelt, när du sedan syr ihop dessa trycker du in lite stoppning.
På ögonen syr jag även en vit cirkel och i mitten syr jag dit knapparna som pupiller.  Jag sicksackar kanterna för att det verkligen ska bli den här hemsydda känslan. Sicksacka de andra bitarna också.

Ta bort en del i taget för att sy kanterna och nåla tillbaka den direkt igen så vet du att det blir precis som provat ut! Den syr du fast bitarna med 1 raksöm och vips så är den klar! Banden att knyta med syr du fast bakom vingarna.







Såhär ser den ut när den inte är ihoprullad, så ser ni att ugglan sitter allra längst ut på kanten. Exakt var den hamnar beror lite på hur stor filt du gör. Detta är en stor filt, passande för höstmys i soffan. Gör man en liten bebisfilt så hamnar ugglan mer i hörnet eftersom man inte behöver vika den lite stort.

Detta är den enkla varianten. Sen kan man såklart göra den hur avancerad som helst, man kan ju vändsy bitarna så det inte blir någon söm som syns, eller fodra den eller använda lappteknik.

Och eftersom jag blev en dag sen med mitt bidrag så är här länkarna till de som hade dagen efter mig i staffetten, fast de bloggar idag:
Sveas har gjort söta vetekuddar och Sockerpärlan visar söta halloweenhinkar!


Japp, lite krångel från mig. Och med min tur så lär ju mitt tidssatta inlägg dyka upp upp i bloggen med för att göra det lite extra förvirrat.

torsdag 17 oktober 2013

Ute med Hugos vrålåk!

Premiärtur med den nya vagnen. Nu är det skrubbad och lagad, som ni kanske ser? Blev ingen bra bild på just lagningen av armstöden men det blåa tyget med söta små djur och godis på är alltså lagningen. Provade mig fram med lite tyger men valde tillslut ett blått för att vagnen kanske skulle bli liiiiite mindre prinsessig. Sen fick hans vagnleksak med hans namn följa med med. Den passar inte jättebra i färgerna ock så ska nog byta ut så det bara är Röda bokstäver. Eller möjligen röda och bruna Eller ja, vi får väl se, jag lär väl ångra mig tusen gånger.




Hugo älskade i alla fall vagnen. Han bryr sig inte ett dugg om den är rosa eller inte. Han var så rofylld när vi var ute och "brummade". Först sov han i säkert en timme och sedan satt han och bubblade, lekte med sina fötter och sånt annat kul. Men det roligaste var när vi var inne i någon butik för nu kunde han se allt! De nyfikna små ögonen höll på att ploppa ut ur huvudet på honom. Skönt för mig för tidigare var jag jämt tvungen att lyfte ur honom ur vagnen så fort det hände något.
Det bästa av allt är att vagen har fullt ligg och sittläge så ifall han sover en längre stund kan han ligga skönt och när han blir lite större kan han sitta ordentligt i den.

Här hemma är det fortfarande bakning som pågår varje dag. I går gjorde jag Biskvi-spindlar som blev katastrof. Inge alls bra faktiskt så idag blir det ett nytt försök med ett annat recept. Spindlarna kommer jag ändå att servera till barnen. Choklad och strössel liksom, vilket barn kan motstå det?

måndag 14 oktober 2013

Kokos-monster!

Sådär, nu har jag gjort min första omgång med monsterkakor och efter några små mindre missöden blev det ändå bra till slut. Min fyllning ville inte riktigt stelna, tror det hade att göra med att jag denna gången använde en annan choklad än sist.
Var inne på panduro och köpte sockerpasta och de hade färgad choklad så jag köpte en påse grön för att prova. Men nej, jag kommer nog köpa vanlig choklad i framtiden och färga i stället.

Dessa är sååå enkla att göra, behöver inte ens ge er något recept utan det är bara att göra sina favorit makroner eller någon annan lite mjukare kaka. Valfri fyllning, går bra att bara köpa nutella.
Men självklart får ni receptet på dessa godingar med!

(bry er inte om det smutsiga fönstret, de håller på med markarbeten utanför oss)

Ca 30 dubbla kakor:

4 äggvitor
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1/4 krm kanel
200 g kokosflingor

Fyllning:
200 g choklad
35 g smör
1 dl grädde

Dekor:
Färgad sockerpasta
Karamellfärg eller liknande

Börja med att smälta ihop chokladen med smöret och grädden. Det ska inte kokas! Använder du vit choklad så färga med en liten klick karamellfärg. Sen ska det stela. Tar ca 3 timmar i rumstemeratur men jag lät det svala och ställde in det i kylskåpet. Det gick alldeles utmärkt och den var lagom konsistens efter ca en timme. Blir den inte bra i konsistensen så kan man lägga i floursocker, det var det om jag fick göra nu sista gången då chokladen jag köpte på panduro inte stelnade på samma sätt som vanlig choklad.








Sätt på ugnen på 140 grader.
Vispa äggvitorna hårt tillsammans med socker, fyll på med sockret allt eftersom.
När smeten är ordentligt fluffig så blanda försiktigt in resten av ingredienserna. Vispa sist ihop smeten med kokosflingorna.

Lägg ut små klickar på ett bakplåtspapper på plåten. Som två 5 kronor ungefär så det ska inte vara stora utan slutresultatet ska vara ungefär som en eller två tuggor bara.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. De ska vara lite hårda utanpå men fortfarande lite gojsiga inuti. Låt dem svalna på ett galler och sen är det dags för det roliga!

Gör små tungor av sockerpastan, gör ett litet "snitt" i mitten av varje tunga med baksidan av en kniv.
Ta en tesked av fyllningen och kladda på hälften av kakorna, på med tungan och stäng igen med locket.

Tada! Ett smakfullt litet monster! Perfekt till Halloween-festen!

söndag 13 oktober 2013

Hugos rosa sittvagn!

Så, jag satt förra veckan och slösurfade lite på blocket. Spanade efter lite barngrejer men råkade av en slump hitta denna helt underbara karamellen:
 
Annonsen var nästan en månad gammal så trodde aldrig den var kvar. I annonsen stod även att man skulle ringa och ge ett bud, det brukar betyda att de vill ha så mycket för den att de inte vågar skriva ut det i annonsen.
Jag mailade för att fråga om den fortfarande var kvar och till min stora förvåning var den det. Det kändes lite för bra för att vara sant, de ville säkert ha en miljon för den men jag bjöd 500:- men förhoppningen att de kanske skulle nöja sig med 1000:- om jag hämtade den fort.
Jag höll på riktigt på att dö-gladdöden när de gick med på budet! Va!!!?? "För bra för att vara sant" ekade i mitt huvud.
Den var säkert möglig eller sönder eller helt sönderrostad, sånt är alltid svårt att se på bild.
Men när vi kom dit så var den så fin att jag nästan dog. Det var svårt att sudda ut mitt leende när jag synade vagnen och jag kände mig nästan som en tjuv när jag köpte den för 500:-

Den är liiiite fläckig inuti men inget som inte går bort med lite skrubb och den är sliten på armarna men det blir sånna här tygvagnar lätt. Dessutom är det superenkelt att laga med lite lappning.

Och ja, den är väldigt tjejig men sånt bryr vi oss inte ett dugg om. Min pappa däremot, han är rädd för "vilka signaler det sänder".. Jag har ingen aning om vad han menar med det men det var något om moderater och pedofiler. Jag hängde inte riktigt med..
Idag i alla fall så klädde jag Hugo i Rosa byxor dagen i ära. Bara för att liksom. Pappa tog det hela mer ro faktiskt men när vi var på ett fik och pappa bar Hugo frågade kassörskan pappa om det var en tjej eller kille. Då suckar pappa högt och säger "Vem faaaaaan vet, fråga min dotter".

fredag 11 oktober 2013

Svenska makroner?

Jag fick för mig att försöka baka makroner. Eller, egentligen ville jag bara baka något och bläddrade in mina bakböcker hör hemma och hittade ett recept på kokos-makroner. 
Har aldrig bakat makroner innan men jag har hört att det är en konst i sig och nu förstår jag varför.

Resultatet blev detta:

Som ni ser så ser de inte ut som vanliga makroner, först tänkte jag att jag hade gjort fel men de ser faktiskt ut som dem på bilden i receptboken. Dessutom var de jättegoda så jag antar att detta receptet är en svensk variant av makroner, vi bryr oss inte om hur snygga de är så länge se smakar bra.

Japp, och nu ska jag modifiera receptet lite och göra roliga halloweenkakor. För snart är det halloween och då ska vi ha en namnceremoni-fest för Hugo. Sä jag tänkte visa er hur jag jag ställer till med fest, har ju inte gjort det innan. Ja, förrutom bröllopet då men det har ni nog inte missat.

I alla fall, det första man måste göra när man ställer till med fest är att skicka ut inbjudningar och dem har jag gjort själv såklart!

Alla har nog inte kommit fram än så jag får visa dem nästa vecka så ingen av mina vänner riskerar att se dem i förväg.

torsdag 10 oktober 2013

Pysselstafetten Barn & Bebis

Denna omgång pysselstafett passar mig som handen i handsken. Att pyssla med och till bebis är det enda jag gör nu för tiden faktiskt. Denna gången är vi två stycken pysslar på samma dag och idag är det min och Ellas Hus tur att bjuda på pyssel.
Vi tar över stafettpinnen från Pleu som bjuder på en smarrig kaka och Fru Sohl som har gjort mysiga höstlycktor. Ett perfekt pyssel för barn!

Jag ska bjuda på en personlig tavla. Passar både barn och vuxna men denna ska jag göra till min lilla son Hugo. Det blir väldigt fint och är så enkel att göra och anpassa efter sin egen stil. Men som ni kanske redan vet så är min stil färgglatt!

Jag använde en grön canvastavla. Det går såklart att använda en bit tjockare papper eller en träbit eller vad man nu vill. Plockade fram lite barntyger och massa olika pysselsaker. Från början visste jag inte exakt hur den skulle bli utan det kom av sig själv under tiden.
Sen behöver man ett lim också, jag gillar decopagelim för det kan man använda som lack över hela tavlan sen. Men vanligt lim går bra det med.
Har man inga tyger hemma så går det faktiskt lika bra med ett snyggt papper. Finns massor med snygga scrapbookpapper som man kan klippa loss i!


Mät och klipp! Enklare blir det inte. Jag mätte inte ens utan jag målade lite för fri hand för jag tycker det blir lite charmigare om det är lite snett och vin. Och snett och vint blev det!


Sen är det bara att kladda på! Med decopagelimmet som jag använde så lägger man ett tunt lager under och ett tunt lager över så stelnar det och blir alldeles glansigt. Använder ni vanligt lim så ha bara ett tunt lager under.

När tavlan ligger och torkar kan man passa på att prova ut vad man vill ha för pynt. I slutendan valde jag lite blått och lite spets bara, för att ge lite djup i tavlan.



Klista lite och tada, vi är klara! Använder man en förspänd canvas som jag så behöver man inget att hänga upp med egentligen men jag tycker det är lite fint så jag limmade fast ett sidenband på sidorna.




Ja och har man inga snygga spikar utan bara sånna här fula tavelhängare, vad gör man då?

Jo, då väljer man ut en fin blomma och limmar på så har vi löst det problemet med.







Hugos tavla passade finfint in på vår tavelvägg. (efter att jag möblerat om lite) Nu ska jag pyssla ihop en till mig och maken med så vi har varsin!


Det var allt för denna gången. Jag kommer tillbaka om några veckor igen med ett helt annat pyssel, då tar jag fram symaskinen. Mer avslöjar jag inte!

Glöm inte att titta in hos Maria syr och så vidare/ och Mitt hem är min borg i morgon för mer härligt pyssel!

tisdag 8 oktober 2013

Årets sista bröllop!

Ja, i helgen averkades årets sista bröllop, i alla fall vad vi vet om än så länge. Är ju möjligt att det kommer något överraskningsbröllop senare under året. Kommer både dop och 30-årsfester under hösten/vintern och det är ju ett ypperligt tillfälle att överraska med ett bröllop!

I helgen var det min fina vän Emilie och hennes numera make Johan som lovade varandra evig trohet och allt vad det innebär.
Så i fredags bar det iväg till Västerås, eller ja, vi åkte först till Eskilstuna där vi skulle sova mellan fredag och lördag. Vi passade på att umgås med vår vän Tessy på kvällen, åt pizza och hade lite tjejsnack.
Daniel och Hugo stannade hemma hos Daniel föräldrar på kvällen. Lika bra det, det blev rätt mycket prat om bröllopskläningar och skor och sånna saker som varken 5 månaders gamla grabbar eller 30 åringa karlar uppskattar.

Dagen efter åkte vi iväg tidigt för att hinna till kyrkan i tid. Incheckningen på hoteller var klockan 14.00 och exakt samma tid började vigseln. Vi som hade tänkt att göra oss i ordning på hotellet kände att tiden inte riktigt räckte till.

Men jag ringde på morgonen och frågade om vi kunde komma tidigare och det var inga som helst problem! Vi dök upp redan klockan 11.30 och de var så hjälpsamma med allt.
Hotell Västerås, mitt i centrum. De har verkligen mina största rekomendationer! Supertrevlig personal och mysiga rum, stort badrum med badkar vilket är ett jättestort plus för mig!

I alla fall, Daniel som hade äran att vara marsalk till Johan gjorde sig i ordning tillsammans med dem.
Så jag och min syster intog vårt hotellrum och hann precis göra oss i ordning. Vi hade ju Hugo med oss och han ville ha mat och passade på att bajsa också bara för att jag verkligen hade så mycket tid att byta bajsblöja.
Men vad gör man inte för sitt lilla charmtroll, fick vara utan ögonskugga och ögonbryn för de hann jag inte fylla i. Men jag har mörka ögonbryn ändå så det gör inte så mycket.

Och med ungefär 0 minuter till godo sprang vi ut med bebis och bröllopspresenter under armen för att möta upp Daniel som hämtade oss utanför hotellet.
Vi lyckades ta oss till kyrkan och var där mer eller mindre exakt klockan 14 men vi kom före brudparet så vi var rätt nöjda ändå trotts att vi någnstans på vägen tappade bort Hugos ena socke. Hugo var lugn och glad hela tiden i kyrkan, var lite rädd för att han skulle grina till men han hade precis ätit och hade ny blöja så vi hade alla förutsättningar för en fin stund i kyrkan. Han satt i mitt knä och bubblade lite, lekte med min underkjol och flirtade med de andra gästerna.

Efter ceremonin kom Svärfar och Svärmor och hämtade Hugo. Det är andra gången som han har barnvakt över natten. Första gången var han bara 2 månader men då sov vi i samma hus i alla fall. Denna gången skulle vi sova borta hela natten så det var lite nervöst. Men han hade varit så duktig, sovit hela natten och varit glad på morgonen trotts att varken mamma eller pappa var där.

Jag hade inför bröllopet införskaffat både ny klänning och nya skor. Hugo fick låna en liten Frack-body från våra vänner och Daniel har helt ny kostym han med. Insåg bara 2 veckor innan bröllopet att hans kostym var mörkblå och att han inte hade några svarta finskor. Kändes sådär att inse det så tätt inpå bröllopet och Daniel har inte alls något som helst intresse för att shoppa så det slutade det med att vi köpte skor bara någon dag innan bröllopet.
Och ja, ni vet, att göra sånna saker som att shoppa finkläder blir lite extra krångligt när man varken har bil eller tid och dessutom måste släpa på en liten bebis. Själv klickade jag hem mina kläder på nätet, snabbt och smidigt.
Det hela slutade dock lyckligt och Daniel var jättefin, lite så att jag ångrar att han inte hade kostym på vårt bröllop.

Trotts våra klädbekymmer lyckades Emilie och Johan bli gifta och fint var det! Bröllopsfesten var jätterolig, god mat och massa trevliga människor. Jag hade något att göra och någon att prata med hela kvällen!
Träffade dessutom ett helt gäng med nya kompisar. Märks att man inte kommer ut lika ofta nu för tiden som man gjorde förr, jag har nog aldrig varit så social i hela mitt liv. Det kan i och för sig ha något att göra med att jag var bordplacerad med massa sköna personer!


Det var i alla fall en mycket bra helg. Hugo hade roligt med Svärtfar och Svärmor, vi hade roligt på bröllop och resan hem gick även den jättebra. Kan inte fatta att vi har en sån snll och gullig bebis!
Bjuder på en bid från lite senare på kvällen också. Inte lika snygga med kul har vi! Nu ska jag njuta av en sovande bebis med lite kvällsmat och läsning!